Örter

Örter

 

Vrena grönt säljer många olika sorters örter och sallad i kruka, passar perfekt för utplantering eller att använda direkt. Nedan ser du ett urval av våra produkter och du kan under bilderna läsa skötselråd och tips.

Basilika

ocimum basilikum

Namn: Genovese Storbladig Basilika

Växer som en liten buske 15-30 cm hög, blommorna är vita eller svagt rosa. Odlas som ettårig, mycket värmekrävande odla därför helst i en kruka, låt den stå ljust och varmt.

 

Skötsel: Planteras i näringsrik, mullhaltig fuktighetshållande jord. Låt inte jorden torka ur, tillsätt näring regelbundet. Nyp av toppspetsarna och använd i matlagninen för att få en buskigare planta.

Användartips: De färska bladen används hela eller hackade, perfekt till alla slags tomaträtter, pasta, sallader fisk och kött. Tillsätt basilikan i slutet av matlagningen annars försvinner den fina aromen. Vinäger och olja kan smaksättas med en kvist basilika, det går även att brygga te på basilika, som anses ha en lugnande verkan

 

 

Citronmeliss

Melissa officinalis

Kallas även för Hjärtans fröjd, en flerårig växt som blir 40-70 cm hög. Bladen är hjärtformade lite ludna, naggade med en frisk doft av citron och vita små blommor.

Citronmeliss är en gammal läkeväxt med lugnande och kramplösande egenskaper. Den användes som läkemedel mot oroligt hjärta. Melissa kommer från grekiskan ”meli”, som betyder honung. Citronmeliss lockar till sig bin.

 

Skötsel: Trivs bäst i lucker väldränerad näringsrik jord, i soligt och varmt läge. Låt inte plantan torka ut, gödsla lite i mellanåt.

Användartips: Torkad som örtte har den historiskt används mot förkylning, sömnlöshet, oro, depressioner och nervös mage. Färska blad kan användas i sallader, soppor, såser till fisk samt tillsammans med frukt och i drinkar. Tillsätt de färska bladen i slutet av matlagningen.

 

 

Dill

Anethum graveolens

Ettårig, flockblommig ört som härstammar från främre Orienten, blir upp till 1 meter hög, får så småningom gula blommor.

Lite trolldom är också förknippad med dill. Om man hängde upp en dillkvist över farstubron skulle den skydda husets folk mot häxor och elaka troll.

 

Skötsel: Trivs bäst i sol- halvskugga i näringsrik, lucker, fuktighetshållande jord.

Användartips: Ett måste till färskpotatisen. Som smaksättare i kalla såser, soppor och fiskrätter. Allt ovan jord kan användas, dillkronor och frö till inläggningar, stjälkarna till potatiskok.

 

 

Gräslök

Allium schoenoprasum

Flerårig planta med runda ihåliga blad ca 30 cm, blommar med runda röd-lila blommor.

 

Skötsel: En lättodlad, aspråkslös växt, ska helst inte torka ut. Vartefter man klipper kommer nya strån och tuvan blir rundare och tätare.

Användartips: Finhackad på smörgåsen, i sallader och kalla såser. Ypperlig som garnityrav soppor och fiskrätter. Till varma rätter tillsätts den i slutet av matlagningen för att inte förlora sin smak. Skuren gräslök smakar mer än klippt, blommorna är ätbara, fina att ha i en sallad.

 

Koriander

Coriandrum sativum

Ettårig växt ca 40cm hög, med starkt flikade blad, kryddig syrlig smak. Blommar med vita blommor.

En av våra äldsta kryddor som härstammar från Medelhavsländerna. Medicinsk användning mot matsmältningsproblem och som kramplösande.

 

Skötsel: Vill ha sol och värme för att trivas, föredrar luftig mullrik fuktighetbevarande jord.

 

Användartips: Färsk koriander är ett måste i den asiatiska, indiska och mexikanska matlagningen. Passar till risrätter ,lamm, fisk och till woken med grönsaker.

 

 

Mynta

Mentha

 

Det finns många olika sorter av mynta och som gärna korsar varandra.

Myntor är fleråriga. Den har en uppiggande effekt och har därför använts inom folkmedicinen mot diverse magåkommor.

 

Skötsel: Växer helst i väldränerad, fuktighetshållande, näringsrik jord i halvskugga, men klarar även en plats i tort och soligt läge. Sprider sig lätt med rotskott avgränsa gärna med en hink med uppklippt botten.

Användartips: Till varma och kalla drycker, till desserter och myntasås till lamm.

 

 

Oregano

Origanum vulgare

 

Flerårig halvhög (ca 50 cm) liten buske, med äggrunda, aromatiska blad som sitter längs med stjälken. Blommorna är ljusrosa- ljuslila som älskas av humlor, bin och fjärliar.

Som medicinalväxt användes oreganon, kungsmyntan som den också kallades mot hosta, diarre´ och matsmältningsproblem.

 

Skötsel: Trivs i soligt läge ganska torktålig, i kalkhaltig sandblandad mullrik jord.

Användartips: Passar till mycket, bara den egna fantasin sätter gränser. Färsk eller torkad till pasta, pizza, köttfärssås, sallad, tomat- och osträtter. Olja och vinäger kan kryddas med en kvist, blommorna kan torkas som eternell.

 

 

Krusbladig persilja

Petroselinum crispum

Slätbladig persilja

Petroselinum latifolium

 

Tvåårig flock blomma härstammar från Medelhavsländerna. Rik på järn och mineraler. Anses vara stärkande för matsmältningen och ha en välgörande effekt på njurar och urinvägar, samt en vattendrivande egenskap.

 

Skötsel: Persilja kan odlas på de flesta jordar, inte så näringskrävande.

 

Användartips: Persilja är världens mest använda krydda, passar till allt både som krydda och garnering.

 

 

Rosmarin

Rosmarin officinalis

 

En upp till 50cm hög flerårig växt, men klarar inte vintern ute i vårt klimat. Rosmarinen kallas även för ”havets dagg”, ständigt grön med barrliknade aromiska blad som innehåller en eneterisk olja som doftar friskt.

Förr ansågs rosmarin stimulera hjärta och nerver och användes framförallt till badoljor och tvålar.

 

Skötsel: Trivs soligt ljust, i väldränerad, kalkrik jord.

 

Användartips: Använd färska toppar eller krossad torkad till lamm, fläsk, fisk, fågel, vilt och grönsaksrätter. Rosmarin är en fin krydda till marinader och oljor, te på rosmarin anses vara bra för matsmältningen. Rosmarinsmör till lammkotletter, ugnsstekta rotfrukter överströdd med färsk rosmarin.

 

 

Salvia

Salvia officinalis

 

Flerårig ca 50cm hög halvbuske med sammetsmjuka grågröna blad med violetta blommor, fulla med nektar som humlor och bin uppskattar. Namnet kommer från latinets salvare som betyder bota, anses ha många helande egenskaper, allt från infektioner matsmältningsproblem, depressioner och håravfall. Odlades även till skydd mot onda makter.

 

Skötsel: Trivs soligt och varmt i väldränerad, kalkhaltig jord.

Användartips: Lite bitter i smaken används därför med försiktighet. Passar bra till lite fetare rätter som korv, fläskrätter, kalkon och gås men även till viltkött.

 

 

Timjan

Thymus vulgaris

En flerårig 20-40 cm hög halvbuske med krypande växtsätt, små aromatiska blad och på sommaren många små ljusvioletta blommor som älskas av bin och humlor.

Som gammal läkeväxt användes Timjan vid matsmältningsproblem.

Skötsel: Timjan trivs i sandblandad jord torrt och soligt, gärna i stenpartiet.

 

Användartips: Timjan sätter sting på de flesta rätter. Prova till råstekt potatis, i potatis- och tomatsallader, till örtsmör, all sorters kötträtter, färser, grytor och grönsaksrätter, korvrätter, till fisk och fågel och i soppor.

Te av timjan kan drickas som förkylningsdryck, slemlösande och desinficerande.

Vrena Grönt AB, Lilla Stentorp 8, 611 98 VRENA

tel. 0155-915 56 mob. 070 - 647 00 05

info@vrenagront.se

 

 

GÅRDSBUTIKEN ÖPPEN!

 

Från och med V37

 

Endast Öppet Fredagar 10-18

 

 

VÄLKOMNA !

 

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved Wevel Media www.wevel.se